Razvojni i Istraživački projekti IRD Ispis E-mail

Uz značajan stručni rad, IRD aktivno radi i na praktičnoj realizaciji raketnih programa: razvoju pojedinih konstruktivnih elemenata, pirotehničkih sklopova, elektronske opreme, statičkom ispitivanju raketnih motora na opitnim stanicama, te dinamičkim testovima raketa.

dijagram ucestanosti lansiranja

Dijagram učestanosti lansiranja u periodu 1973-1980

Centralni razvojni program IRD-a je projekat VILIN KONJIC, nevođena raketa dometa do 30 km za pasivno ometanje radarskih sistema. 1976 god. Savez astronautičkih i raketnih organizacija Jugoslavije u saradnji sa V.P. 8115 organizovao je jugoslovenski konkurs za raketne projekte od interesa za ONO. Projekat VILIN KONJIC je otkupljen, ali je njegova realizacija odgođena za period 1981-1985.

Za ispitivanje sklopova i podsklopova projekta VILIN KONJIC razvijeno je više raketnih programa: ZOLJA, STRŠLJEN, PČELA, VILIN KONJIC M1 i M2, KOBAC, KOMARAC.

Tu su i raketni programi za obuku članstva: OSA, SKAKAVAC i SVITAC.

Razvojni dijagram

Razvojni dijagram raketnih programa u IRD

Uz stalno održavanje dinamike lansiranja i teorijskog rada u periodu 1973-1980 god. IRD održava i odgovarajući ritam lansiranja u toku jedne godine. Na dijagramu je prikazan dijagram učestanosti lansiranja u toku jedne godine, izveden na osnovu statističkih podataka za navedeni protekli period.

ucestanost

Grafikon učestanosti lansiranja u toku godine

Ažurirano Utorak, 21 Travanj 2009 02:06